SirkkuIngervo

Vuorotyössä käyvien yksinhuoltajien pienten koululaisten hoito lakisääteiseksi!

 

Hoitoalalla ja ravintoloissa on aina tehty vuorotyötä. Kauppojen aukiolon sääntely tuskin enää palaa. Erityisesti suurten kauppaketjujen liikkeet ovat auki jopa 24/7, sillä asiakkaita riittää.

Nyt on korkea aika turvata pienten koululaisten hoitoratkaisut vuorotyössä käyville. Erityisesti yhden vanhemman perheille tilanne on kohtuuton. Pitääkö vuorotyössä käyvän yksinhuoltajan jättää työnsä, kun lapsi menee kouluun? Tai jättää lapsi yksin iltaisin, viikonloppuisin tai öisin?

Helsinki on muuttovaltainen kunta, jossa hyvin harvalla vuorotyössä käyvällä naisvaltaisten alojen (kaupan-, ravintola- tai hoitoalan) työntekijällä on suvun tai ystävien riittävä hoitotuki pienen koululaisten hoitoapuna arjessa.

Suomi on edelleen maa, jossa jostain syystä jopa ihannoidaan ns. varhaista itsenäistymistä, jona varhain yksin ”pärjäämistä” usein pidetään. Kuitenkin Suomi on myös maa, jossa erilaisten riippuvaisuuksien hoitoon kuluu satoja miljoonia euroja vuosittain. On tärkeää, että lapsi saa olla riippuvainen aikuisesta pienenä. Itsenäistymisen aika on paljon myöhemmin. Monissa maissa lapsia ei saa edes jättää yksin alle 12- vuotiaana.

Varhaiskasvatuksessa on mahdollista saada alle kouluikäiselle lapselle vuoropäivähoitoa huoltajan työvuorojen mukaisesti. Sama mahdollisuus tulisi lainsäädännöllä turvata myös pienille koululaisille. Toinen vaihtoehto on, että työnantaja huolehtii siitä, että työvuoroja laadittaessa vuorotyössä käyvälle yksinhuoltajalle mahdollistetaan työvuorot arkipäivisin.  Kohti lapsiystävällistä Suomea!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Demokraattisen valtion kuuluu suojella yksittäisiä kansalaisia fyysiseltä väkivallalta, mutta myös taloudellisen vallan pakkotoimilta. Yhteisön on kehitettävä sellaisia instituutioita, joiden toimialue on suojella ihmisiä suurten taloudellisten toimijoiden kohtuuttomalta vallalta. On taisteltava yksilöiden vapauden puolesta suurten yhtiöiden vapaata, rajoittamatonta taloudellista valtaa vastaan. Valtion talouden on järkiperäisen säätelyn puitteissa rajoitettava yhtiöiden liian suurta vapautta toimia haluamallaan tavalla yksittäisten kansalaisten ja muiden ihmisten vahingoksi.

On olemassa välttämättömät työt, jotka tehdään yhteisön olemassaolon varmistamiseksi. Niihin ei kuulu se, että kaupat ja ravintolat ovat auki aina kun asiakkaita riittää. Yksittäisten työtä tekevien ihmisten vapautta on lisättävä lyhentämällä heidän työaikaansa merkittävällä tavalla, silloin voidaan myös turvata pienten koululaisten hoitoratkaisut vuorotyössä käyville. Se kaikki tarkoittaa hyvinvointivaltion lakisääteisiä toimia, kuten blogisti aivan oikein vaatii vuorotyössä käyvien yksinhuoltajien pienten koululaisten hoitoa lakisääteiseksi.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Pienten lasten yksinhuoltajien on täysin järjetöntä tehdä sellaisia töitä, jotka vaativat vuoropäivähoitoa.

Yhden perheen vuoropäivähoidon kustannukset lisättynä usein tarvittavien sosiaalikustannusten kanssa saattavat maksaa yhteiskunnalle 5.000-10.000 euroa kuussa.

Tämän lisäksi perheen tulot jäävät niin pieniksi, että on turha puhua perheen hyvinvoinnista.

Paljon halvemmalla yhteiskunta voisi palkata yksinhuoltajavanhemman tekemään vaikka täysin hyödytöntä työtä tarjoten samalla parempaa hyvinvointia perheelle.

On selvää, jos rahaa voidaan polttaa tähän malliin on se pois myös kovin monen muun hyvinvoinnista.

Toimituksen poiminnat